I åtte uker skal nesten 80 idrettslag bidra til en sommer fylt med idrettsglede for store og små. Allerede fra første sommerferie-uke er flere idrettslag i gang, og Osloidrettens ungdomsnettverk har benyttet muligheten til å ta en nærmere titt på tilbudene. Her deler vi glimt og øyeblikk fra første uke av tidenes aktivitetssommer.
Amerikansk fotball er mer enn en idrett, det er et fellesskap der samholdet er unikt. Marie Solhaug som er driftsansvarlig for Amerikansk fotball, i Norges Amerikanske idretters forbund, mener kulturen har fulgt med idretten fra USA.
“Det er en kultur preget av samhold, høflighet og respekt som har fulgt idretten fra USA. Uansett hvem du er på banen er du like viktig. Det opplever jeg som relativt unikt.”
- Marie Solhaug, driftsansvarlig amerikansk fotball
Noe av det som gjør at amerikansk fotball skiller seg fra andre idretter er det faktiske behovet for mangfold på banen. Jørgen Benestad-Johansen som er sportsansvarlig for amerikansk fotball i særforbundet, forklarte litt om hvordan amerikansk fotball fungerer. Han snakket om sporten som taktisk og ressurskrevende. Det er mange ulike posisjonsgrupper, der det er ulike behov og hvor man trenger mange spillere. Både raske spillere, høye, lave, tynne, kraftige - det er plass og behov for alle. Som spillere også, vet man at alle lagkameratene er like viktige i spillet, noe Jørgen mener gjenspeiler seg i kameratskapet.
“Det som er unikt med amerikansk fotball er at du vet at det er plass til alle på banen. Spillerne vet det også, uansett hvem du er, så er det en holdning i laget om at vi trenger alle. Det er behov for alle fasonger og det gjør at det blir en veldig inkluderende idrett. To helt ulike utøvere med ulike fysiske forutsetninger for tradisjonell idrett, kan i amerikansk fotball være på samme lag.”
- Jørgen Benestad-Johansen, sportsansvarlig amerikansk fotball
De ulike posisjonsgruppene, i likhet med det sterke utviklings- og inkluderingsfokuset, skaper også gode muligheter for lederutvikling i idretten mener Jørgen. I de ulike posisjonsgruppene er det naturlig at det oppstår noen lederskikkelser. Det blir mange naturlige situasjoner der man kan utvikle seg som leder.
“Jeg vil si idretten vår er god på å skape ledere. Dette gjør også at utøverne er engasjerte, de tar lederansvar, ikke nødvendigvis den typiske foreldre-dugnaden, og på den måten blir det mange utviklingsmuligheter for spillerne.”
- Jørgen Benestad-Johansen, sportsansvarlig amerikansk fotball
Sommeren 2021 startet med å besøke Oslo Vikings. Dette er en kjempestor klubb når det gjelder amerikansk fotball. Akkurat som i fjor arrangerer Vikings sommercamp hvor de ønsker at så mange som mulig skal få prøve deres favorittidrett. Det er et felles ønske om at idretten skal bli større på landsbasis, men også på klubb-basis om å få flere medlemmer. Da blir det enda flere barn som kan få gleden av amerikansk fotball. Det viktige for Vikings denne sommeren har vært å lære bort grunnleggende ferdigheter, slik at barn som vil starte etter ferien er kjent med hva som kommer. Tito hadde denne dagen hovedansvaret for aktiviteten:
“American fotball is for everyone”
- Tito
Tito fortalte at de har et program hvor de ønsker å få introdusert flere unge inn i idretten.
Torvald på 12 spiller "wide receiver" og har drevet med idretten i tre år. Han synes idretten er morsom og ønsker å fortsette med amerikansk fotball videre. Det er ikke bare Torvald som liker det han driver med her på banen. Daniel (14) har et stort ønske å dra på utveksling til USA og forhåpentligvis få en mulighet til å spille i NFL en gang i fremtiden– den største amerikanske fotballigaen i verden!
Vålerenga Trolls er en av Norges eldste amerikanske fotballklubber. Klubben ble stiftet i 1983, av en kameratgjeng, og i senere år har den utviklet seg til å bli et suksessfullt idrettslag med mange meritter. I år arrangerer de en aktivitetsuke for barn og unge, med masse fokus på idrettsglede.
Christian Sæterhagen (22) er trener på Vålerenga trolls og nevner at amerikansk fotball fort kan falle i skyggen av populære idretter som fotball og håndball, men viser til fremveksten klubben har hatt de siste årene. Flere og flere melder seg inn, og det foregår som regel via venner og andre bekjente. En årsak kan være Vålerenga Trolls sitt tydelige fokus på sosialt samhold og brorskap.
Gutta på bildet er godt fornøyde med aktivitetsuken. Det morsomste med hele opplegget mener Adam (10) er å takle de store madrassene. Det er populært blant de andre deltakerne også, som smilte stort hver gang de fikk muligheten til å takle madrassene.
Amerikansk fotball og jentesatsing
Hos Vålerenga Trolls var flere jenter påmeldt aktivitetsuken. En av dem er Emma som snart fyller tolv år. Vanligvis spiller Emma på klubbens U13-lag, som eneste jente sammen med gutta. Denne sommeren har hun tatt med seg to venninner for å øve litt ekstra. Vibece (15) og Hafsa (11) spiller vanligvis ikke amerikansk fotball, men har planer om å melde seg inn etter sommeren. Både Vibece og Hafsa nikker bekreftende når vi spør om aktivitetscampen er årsaken. De tre jentene påpeker at det beste med amerikansk fotball er at man alltid kan bli bedre, noe som også gir stor treningsmotivasjon. Emma legger også til at det er kult å drive med en aktivitet de aller fleste ikke driver med. “De mange ulike posisjonene i amerikansk fotball gjør også at man kan enkelt bytte, og dermed øve på helt nye ting”, sier Emma.
En av aktivitetsukens trenere, Christian Sæterhagen, vektlegger også klubbens jentesatsing; “Klubbens store mål er å etablere et rent jentelag på juniorsiden som kan ta over for seniorlaget når den tid kommer”.
Ved spørsmål om jentesatsingen til forbundet blir et av Vålerenga Trolls sine prosjekter nevnt. Marie forteller om hvordan det på juniornivå ikke deles mellom gutter og jenter, men heller er et generelt fokus på å øke medlemsmassen. Forbundet jobber også med et prosjekt finansiert av Sparebankstiftelsen DNB for å senke terskelen for å starte opp lag. Fokuset ligger på klubbutvikling fremover og flere medlemmer, både gutter og jenter. Jørgen nevner at prosjektet også handler om å få jenter interessert, slik at ballen begynner å rulle i nærmiljøet. Er nok jenter interessert vil det bli interesse rundt å starte jentelag og større mulighet for jentesatsing.
"Vi ønsker jenter uansett om det er som spillere, trenere, dommere eller andre frivillige."
- Marie Solhaug, driftsansvarlig amerikansk fotball
Amerikansk fotball er åpen for alle interesserte og garanterer en solid lagånd og en enorm idrettsglede for alle involverte. Både Vålerenga Trolls og Oslo Vikings vektlegger det åpne landskapet på den amerikanske fotballbanen, og viser til at alle spillere er like viktige for at hjulene skal gå rundt. Uavhengig av din kroppsform og andre forutsetninger, trenger amerikansk fotball akkurat deg – slik du er.
"Jeg håper at idretten vår er en idrett der alle kan finne sin plass uansett kjønn, hudfarge eller legning. Jeg vil påstå at vi har lite utfordringer med rasisme i vår idrett, vi har hatt lite saker på det og vi har et stort mangfold av etnisk bakgrunn. Så jeg håper og tror at alle kan finne sin plass, uansett størrelse. Et annet viktig poeng er at du kan bli en god amerikansk fotballspiller, selv om du ikke hadde blitt verdens beste fotballspiller."
- Marie Solhaug, driftsansvarlig amerikansk fotball