Sola skinner over kunstgresset på Jordal. Her finner sommerteamet i Oslo Idrettskrets sommerskolen til Vålerenga Trolls, som i kjent stil varter opp med amerikansk fotball. Klubbens instruktører har lang fartstid i idretten og har lagt opp en uke fylt med morsomme og tekniske økter.
Deltakerne lærer hvordan man gjennomfører en takling. De prøver seg på puter, under nøye oppfølging av ungdomsinstruktørene. Instruksene varieres, og man skal takle både høyt og lavt. Utover dagen står andre øvelser for tur, men med det samme målet: å bli bedre i amerikansk fotball.
En av de som ønsker å bli en bedre spiller er Loki (14). Han har holdt på med amerikansk fotball i ett og et halvt år, og stortrives. I tillegg til at selve utøvelsen er artig, legger han vekt på det sosiale og inkluderende miljøet han har blitt en del av. Det er det beste med idretten og med sommerskolen i hans øyne.
- Samholdet er det beste! Laget blir som en egen familie, forklarer Loki før han hiver i seg litt vann i pausen. Og godt er det. Det er en utrolig varm sommerdag, og deltakerne får rikelig med drikkepauser for å holde seg hydrerte og fokuserte under økten.
På Haugerud yrer det av liv når Haugerud IF inviterer lokalbefolkningen til sin allidrettsuke. De spiller cricket og fotball, og skal også danse i løpet av dagen.
Med brede smil venter mange barn på sin tur. Bakerst i cricket-køen møter vi Ingmar (12). Han forteller at han undervurderte idretten, trodde det var kjedelig og ikke hadde særlig lyst til å være med. Nå storkoser han seg og synes det er mye morsommere enn forventet!
På allidrettsuken er instruktørene en kombinasjon av frivillige foreldre og unge ledere, som følger ekstra godt med. Instruktørene sørger for en inkluderende og åpen atmosfære. Blant disse er Sara, som har hovedansvaret for at alt går som det skal, og gir gode tips til de andre instruktørene. Det er viktig for henne at alle har det bra og trives når de er innom klubben hennes.
Emmanuel (12) er fornøyd med sommeren på Haugerud. Haugerud IF er kjent for å ta vare på sine unge ledere og trenere, og er et forbilde når det kommer til å prioritere ungdom. Emmanuel benytter anledningen til å rose de unge instruktørene. De er både flinke, tålmodige og engasjerte.
Oslo Kajakklubb fortsetter sin storartede suksess gjennom sommren. Sommerleiren er gratis for barn og unge i alderen 10-14. Den har blitt gjennomført hele 5 uker i sommer, og har som mål å gi flest mulig barn og unge en minnerik sommeropplevelse ved sjøen.
På bryggen titter solen frem bak skyene. Barna er delt inn i ulike grupper, og holder på med forskjellige aktiviteter i vannet. Stein Hagen, aktivitetskonsulent i klubben, forklarer at en gruppe driver med flatvannspadling, en annen spiller kajakkpolo og den siste gruppen er ute i havkajakker på vei til Bygdøy sjøbad og skal ta seg en dukkert der.
Astrid (10) holder på med kajakkpolo. Hun koser seg i vannet, og synes det beste med sommerleiren er å være på sjøen. Dette er andre året Astrid har tatt turen til kajakklubben, og hun har planer om å komme tilbake neste år også. Til tross for at kajakkpolo er morsomt, har Astrid en annen favoritt.
- Flatvannskajakk er best, fordi den går fortest, forklarer Astrid.
En av instruktørene er Konrad (17). Han har mye erfaring med kajakkpolo, og har spilt på det polske landslaget i tillegg til å være norgesmester i idretten. Han viser oss noen kule triks med kajakken, hvordan de snur og trikser med ballen.
Tilbudet til Oslo Kajakklubb fortsetter å levere - sommer etter sommer. Resultatet er en minnerik sommer for alle deltakere.
Like ved Vigelandsparken ligger Majorstuen flerbrukshall, hvor håndballgjengen til Monolitten IL har slått leir for uken. Vi blir møtt av en høylytt gjeng som tydelig stortrives på sommerskolen. De er midt i en øvelse hvor samarbeid og koordinasjon settes på prøve. Deltakerne har blitt delt inn i lag der to fra hvert lag skal løpe og hoppe på en tjukkas. Målet er å bevege tjukkasen fra den ene enden av gymsalen, til den andre.
Både stemningen og konkurranseinstinktet er høyt blant deltakerne. Til tross for noen jevne runder, er det et lag som virker til å dominere under øvelsen og stikker av med seieren to av tre ganger. Etter at den siste seieren er i boks, er det klart for en etterlengtet drikkepause.
Vi benytter anledningen til å prate med Sienna (9) som først og fremst poengterer at hun blir 10 år om kun syv uker. Hun synes sommerskolen er morsom å være med på fordi de gjør så mye forskjellig i løpet av uken. Sienna er sikker i sin sak på spørsmål om hva som har vært det morsomste.
– Det beste vi har gjort har vært madrasshåndball, svarer Sienna kontant.
Sommerteamet trenger en forklaring på hva dette er, men det får vi ikke muligheten til før instruktørene setter i gang en ny øvelse etter pausen. Denne gangen legger de opp til en enkel hinderløype der det terpes på ferdigheter som stussing og kast. De spirende håndballtalentene tar seg enkelt gjennom løypa, og plasserer ballen sikkert i mål.
Håndball er ikke alt Monolitten IL kan by på. Et steinkast unna hallen har innebandygruppen aktiviteter på Frogner Stadion. Det har begynt å regne, men de holder høyt tempo på kampen de har satt i gang. Enkelte ganger går det så fort at til og med instruktørene sliter med å holde seg på beina på det våte kunstgresset. Det tas heldigvis med et bredt smil om munnen, og en lattermild gjeng i bakgrunnen.
I dansesalen på Holmlia tar danseskolen tar imot barn med åpne armer, og garanterer bevegelsesglede. Instruktørene innfrir dette løftet gjennom planlegging av gode økter.
Denne uken er hovedfokuset å danse ut følelser. Dagens tema er sinne og glede. I tråd med tematikken læres deltakerne opp i en koreografi. Etter å ha terpet på den i to timer, får de muligheten til å slippe kreativiteten løs. De skal nemlig tegne noe de assosierer med sinne. Vi fikk følge Ella som har tegnet sinne fra innsiden ut.
- Jeg gleder meg så mye til å danse ut sinnet mitt. Det er det beste med dansing - når jeg er sur, kan jeg bare danse det ut, forklarer Ella.
I tillegg dans og maling, har instruktørene lagt opp til flere aktiviteter. De har lagt ut 4 plakater med spørsmål. Der skal barna skrive ned hva dans betyr for dem og hva dans får dem til å føle.
Ved avslutningen av uken, blir foreldrene invitert til å se på en forestilling. Dette er veldig stas for både foreldre og deltakere.
- Dette gjør vi for at barna skal få muligheten til å vise foreldrene hva de har lært og for å gjøre foreldrene kjent med oss. Det bygger tillit og viser at jentene har det veldig gøy, forteller den unge instruktøren.
Barna forteller at de elsker å være her, kommer helst hvert eneste år, og vil komme tilbake neste år. Holmlia er opptatt av å være en inkluderende klubb der man aksepterer alle som de er. Det er åpent for alle å være med, og det er aldri for sent å starte med dans!
Det er siste sommerferieuke, og Sagene IF har aktivitet både i Bjølsenhallen og ute på Voldsløkka. Denne uken har de hatt rekordmange påmeldte, hele 280 barn! I løpet av uken skal barna gjennom alt fra judo og fotball, til innebandy og allidrett.
Vi blir møtt av en stor innebandygjeng inne i hallen, som har kommet fra klubbhuset og er klare for aktivitet. Til stor glede for barna er oppvarmingen hauk og due.
I andre etasje er det en annen gruppe, som har fokus på allidrett og lek. De varmer opp med stikkball. Vi møter Vera (10), Isabel (10) og Ida (9). Jentene er mer opptatt av å turne i et hjørne enn å spille stikkball, men kom løpende når de får øye på oss i sommerteamet. Vera, Isabel og Ida har vært på stjernesommer før, og husket sist gang sommerteamet til idrettskretsen var innom for å ta bilder. Jentene viser kule turntriks, og står både på henda og i bro. Vi lar oss imponere, og knipser noen bilder før vi slår av en prat med jentene. Under samtalen avbryter Ida, og forteller at hun har blitt kjent med mange nye på stjernesommer.
- Det beste er at jeg har fått så mange nye venner, roper Ida entusiastisk ut.
Sagene IF har engasjert veldig mange barn denne sommeren. Det er imponerende levert av de frivillige og av ungdommene som har sommerjobb, alle motivert av å gjøre idrettssommeren 2024 minst like bra som fjorårets.