Denne sommeren tilbyr flere bad gratis svømmeopplæring med dyktige svømmeinstruktører. Byens største svømmeklubber, SK Speed, Lambertseter Svømmeklubb og Oslo Idrettslag Svømming har alle vært med å styrke barn og unges ferdigheter i vann.
Kompetansen svømmeinstruktørene innehar, er noe av det som bidrar til å gjøre tilbudet rundt om i landet så bra. De er enten svømmeinstruktører til vanlig eller driver aktivt med svømming. Dette gjør at de enkelt kan se hvor nivået ligger, blant annet gjennom vanntilvenning, økt svømmekompetanse og utvikling av eksisterende ferdigheter.
I alle bad som vi har vært innom denne sommeren, så har barna vært fordelt i grupper etter hva de har behov for å lære og ut ifra deres individuelle nivå. Hvert av disse tilbudene stiller godt opp med instruktører som bidrar til bra kvalitet og tett oppfølgning. Barna lærer blant annet å svømme lengder, stupe og å flyte på ryggen. En av instruktørene, Martine Børresen, forteller og hvorfor tilbudet er så viktig
"Når det kommer til svømmeopplæringen er mestringsfølelsen essensiell. Mestringsfølelse vil skape trygghet og gi bedre svømmeferdigheter, noe som er livsviktig" - Martine Børresen (18), instruktør for Lambertseter Svømmeklubb.
Lambertseter svømmeklubb holder til på Holmlia Bad, og der hadde de ti instruktører fordelt på omtrent 40 barn da vi var og besøkte dem. De ulike gruppene jobbet med forskjellige ferdigheter. Nederst i hjørnet trente de på å ha hodet under vann, som kunne oppleves som litt skummelt for noen. Instruktørene betrygget barna med å senke plater ned i vannet. Det gjorde at det ikke ble så dypt, noe som dessuten ga en ekstra trygghet for dem. Det aller viktigste for denne gruppen er å føle seg trygge i vann, forteller Børresen.
Redningsselskapets drukningsstatistikk viser rekordhøye tall for drukningsulykker. Sommermånedene er den tiden på året der drukningsulykkene forekommer oftest. Frem til 30. juli i år har 48 personer omkommet i drukningsulykker i Norge.
Svømmeopplæringen er livsviktig, og alle må få muligheten til å føle seg trygg i vann. Å kunne svømme er større enn en ferdighet, det gir også mye glede og mestringsfølelse av å kunne svømme.
- Fellesferiemåneden juli er som regel den måneden med flest drukningsulykker. Ferie kombinert med sommervær gjør at flere enn ellers oppholder seg på, i og ved vann og sjø.
Det sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet. Dette viser et økende behov for mer og bedre svømmeopplæring. Som en del av sommertilbudet i år, har byens svømmeklubber bidratt med kompetente svømmeinstruktører og gitt en god opplæring til barn og unge. Generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, skryter av hva svømmeklubbene får til.
– Det er helt fantastisk at våre svømmeklubber kan benyttes til å gi byens barn og unge svømmeferdigheter også i ferien. Det er altfor mange mennesker som ikke kan svømme, og gjennom tre somre har ti tusen barn blitt tryggere i vann. Vi har berget noen liv, sier han.
I tillegg til at svømming er livsviktig for enhver borger, er det også en idrett som virkelig er for alle. Det er en aktivitet de aller fleste kan drive med, også uansett funksjonsnedsettelse. Svømming er en relativt stor idrett innen parasporten, og av de 300 svømmeklubbene i Norge, er det omtrent 100 som tilbyr parasvømming.
Kristin Homb er idrettskonsulent i Norges Svømmeforbund, og er opptatt av at svømming skal være en idrett der alle føler seg velkomne.
– Vi vil at svømming skal være én idrett, uavhengig av hvem du er og hvilke behov du har. Det håper jeg er til hjelp for barn og unge som ønsker å drive med idrett. Jeg vet at det er noen som syns terskelen for å gå inn i idretten er litt høy dersom de har en funksjonsnedsettelse, sier hun.
I fjor høst hadde svømmeforbundet et prøveprosjekt i samarbeid med Lambertseter Svømmeklubb. De opprettet en paragruppe for ungdom for å jobbe med rekruttering til idretten.
– Det var veldig vellykket, og det ble en bra gruppe. Vi så positive endringer, og derfor er dette et tilbud vi ønsker å utvide og å fortsette med, sier Homb.
Homb forteller videre om viktigheten av at alle skal kunne svømme og bevege seg i vann.
– Å være trygg i vann er særdeles viktig for å unngå drukning, og da er det viktig å kunne svømme. Uavhengig av hvem du er og hvordan du fungerer, er trygghetsfølelsen viktig. Særlig nå på sommeren er det å kunne være i og ved vann også en viktig sosialiseringsarena, sier hun.
Å rekruttere personer med funksjonsnedsettelse har lenge vært en utfordring i norsk idrett. I flere idretter kan ulike behov sette en stopper for inkludering av dem med funksjonsnedsettelse. Ifølge Homb er derimot svømming en idrett som er lett tilgjengelig og som ikke krever hjelpemidler, og derfor en idrett som alle kan være med på.
– Har du en protese, tar du den av, og bruker du rullestol, står den igjen på land. De aller fleste kan bevege seg i vann, og uavhengig av forutsetninger kan alle være i vann og de aller fleste kan være med og konkurrere. Det er en snill og god idrett, forteller hun.
Fredrik Solberg er 20 år gammel, og har vært svømmer i åtte år. Han har dysmeli, og i hans tilfelle vil det si at han ble født uten hånd på venstre arm. Solberg forteller at det var tilfeldig at han begynte med svømming.
– Jeg hadde slitt litt med andre idretter, og prøvde mye forskjellig. Jeg endte opp med å elske svømmingen, og alt det sosiale som kom med, sier han.
Opplevelsen av å flyte og bevege seg i vann er veldig gunstig for alle, og i motsetning til andre idretter gir svømming en mulighet for alle å kunne bevege seg relativt fritt.
– Siden vann har alle egenskapene det har, så gjør det at alle kan være i vann. Alle kan oppleve mestring ut fra sine forutsetninger. I tillegg er svømming en idrett der dem med og uten funksjonsnedsettelse kan trene til samme tid og i samme bane, forteller Kristin Homb.
At svømming er en inkluderende idrett der utøvere med funksjonsnedsettelse også trener med andre, er noe Solberg trekker frem som positivt.
– Selv tenker jeg på meg selv som en svømmer på linje som alle andre. Jeg trener med andre svømmere uavhengig om de er parasvømmere, og har alltid trent med funksjonsfriske utøvere som svømmer raskere en meg. Det kan være utfordrende, men alt i alt synes jeg det er utfordrende på en god måte, sier han.
I dag er Solberg profesjonell svømmer, og kan skryte av både OL-deltakelse i 2021 og et ferskt VM-sølv fra i sommer. Han vier mye tid til svømming, og forteller at det betyr ekstremt mye for han.
– Det har alltid vært en stor del av livet mitt og det er noe jeg liker. Jeg har fått mange venner og gode relasjoner takket være idretten, og det er jeg veldig glad for, sier han.
Årets svømmeopplæring er livsviktig for utvikling av barns ferdigheter i vannet. Mange barn og unge som trenger bedre svømmeferdigheter har fått nettopp det og trygghetsfølelsen øker. Gjennom svømmeopplæring både inne i svømmehall og utendørs i sjøen øker ferdighetene hos alle. I tillegg til å være en livsviktig aktivitet er svømming også en idrett som ønsker alle velkomne, uansett hvem du er. Dersom du ønsker å lese mer om årets svømmetilbud og melde deg på, bør du sjekke ut aktivitetskalenderen vår her på osloidrett.no!