Et steinkast unna Voldsløkka finner man Bjølsenhallen. Hallen er til vanlig hjemmet til et mangfold av idretter, men akkurat denne uka er det Fighter Kickboxingklubb som har gleden av å fylle bygget med idrettsglede – fra mandag morgen, til fredag ettermiddag. Klubben gjentar den årlige suksessen, og varter opp med en idrettsskole av det populære kaliber. I løpet av uken får deltakerne i kjent stil en introduksjon til idretten, samtidig som det lekes og mores mellom slagene.
Når sommerteamet tar turen innom, blir vi informert om at deltakerne nettopp har spist lunsj. Ungene har med andre ord ladet opp batteriene, og er klare for en ny runde med aktiviteter. Det økte energinivået er spesielt tydelig på Ellie (8) og Lissi (8). De har egentlig frilek og spiller fotball, men når ballen er på motsatt banehalvdel tar de seg også friheten til å slå hjul og hoppe rundt på matten. I det de får øye på oss, løper de bort for å spørre hva vi holder på med. Når introduksjonsrunden er over, byr jentene på seg selv, og lærer bort noen av stillingene de har lært.
- Du skal først stå med føttene sånn, så tar du en bak og retter den ut. Den ene hånden skal opp mot kinnet for å beskytte deg selv, og den andre skal henge foran klar til å slå. Hvis du vil, så kan du hoppe, instruerer Lissi.
Etter å ha skolert sommerteamet i grunnstillinger, skal de starte opp med kickboksing igjen. De stiller seg på en fin rekke, og blir bedt om å stå i riktig stilling. Når utøverne er klare, viser de på kommando enten en jab eller en cross. Treneren er dog lur, og sniker inn noen tulleord. Enkelte utøvere sliter da med å ikke forveksle en jab med hamburger. Tross noe forvirring har de fleste stålkontroll.
Vegg i vegg hører man mange løpende deltakere. I dette rommet er utøverne noe eldre, og holder på med en oppvarmingsøvelse ment til å teste både reaksjonsevne og hurtighet. Avhengig av om de hører bil, bølge eller båt, skal de løpe til forskjellige steder i salen. Det er mange kvikke bein og hoder, men det er til slutt David (11) som står igjen som vinneren!
Seieren blir også avlsutningen for sommerteamets besøk, som reiser videre. I mellomtiden holder Fighter Kickboxingklubb aktivitetsnivået høyt inne i Bjølsenhallen.
Varmestokken har bikket tjuefem grader og solen skinner lyst på det grønne kunstgresset på Jordal. I blå drakter med Oslos mest kjente logo på brystet, er Vålerenga Trolls sin sommerskole offisielt i gang! En av de fire unge instruktørene, Antonio, møter oss med et stort smil og forteller om ukens tilbud her på Jordal, med beliggenhet midt mellom Kampen og Vålerenga i bydel Gamle Oslo.
- Det aller viktigste for oss er at barna har det gøy denne uka. De skal lære å elske amerikansk fotball, og forhåpentligvis ser vi de igjen etter sommeren også, sier Antonio som er hovedinstruktør og ansvarlig for sommerskolen
Antonio forteller videre at amerikansk fotball er en idrett som passer for alle og trekker særlig fram det gode sosiale miljøet som idretten kjennetegnes av. I tillegg er tilbudet åpent for alle, uansett forkunnskaper og fysisk form. Etter en hyggelig prat med Antonio og flere av ungdomstrenerne, snakker vi med noen av deltakerne på sommerskolen. Guttene er storfornøyd, og kan bekrefte at Trolls lykkes med målet sitt om å lage et tilbud og opplegg som er gøy!
Mot slutten av besøket vårt spør vi deltakerne om de kommer til å savne oss, og en av guttene roper entusiastisk ut:
- Ja, det er jo veldig artig med «pictures» da!
Vår sosiale-medier ansvarlig nikker bekreftende, og vi drar med det videre på nye klubbesøk! Vi konkluderer med at Vålerenga Trolls skaper både idrettsglede, men også solide vennskap og sterke bånd i et miljø hvor det sosiale er i fokus. Forhåpentligvis vil mange av disse unge talentene finne veien tilbake til Jordal etter sommeren også!
I vannkanten av Bestumkilen, finner vi Oslo Kajakklubb. Her yrer det av liv og barna er allerede godt i gang med å få kajakken ut på vannet. Barna får blant annet lære grunnleggende padleteknikker, gleden av å være på vannet og hvordan bli trygg i kajakken. Det er mange som ikke har padla før, men med god hjelp fra instruktører tar det ikke lang før barna er trygge i kajakken sin. Gjennom uka får de teste ut både havkajakk, kajakkpolo og flattvannskajakk.
Martin (23) er øverste leder for sommerleiren i uke 26, og tar med oss ut på vannet. Her får vi blant annet se en gruppe som tester ut havkajakk for første gang. De har allerede padla langt og skal bruke pausen til bading på Bygdøy Sjøbad. Det er et av høydepunktene gjennom uka, og da slår det ikke feil at Oslo byr på blå himmel og 25 grader denne dagen. Videre går turen bort til gruppeleder Tuva og hennes gruppe som lærer seg å padle flattvannskajakk. Her har de stafetter og leker som gjør dem tryggere i kajakk. Det er imponerende å se hvor fort barna lærer!
- Vi ønsker å gi barna en fin sommeruke og en best mulig opplevelse når foreldre er på jobb, presiserer Martin.
Martin har selv vært deltaker på sommerleiren når han var barn, og husker at det var det beste tilbudet han hadde gjennom sommeren i barndommen.
Når vi ankommer brygga til Oslo Kajakklubb er de godt i gang med å klargjøre for lunsj. Gjengen som har testet ut kajakkpolo vasker allerede kajakken slik at den er klar for aktivitet etter pause. Imellomtiden tar vi tar en prat med Stein, aktivitetskonsulent for Oslo Kajakklubb. Han trekker frem tilbakemeldinger som har kommet fra foreldre.
“De kom begeistret hjem og boblet over av glede, og fortalte om hvor gøy det var på sommerleir i OKK”
“Dette er den gøyeste sommerleiren i hele mitt liv”
“En varm og inkluderende klubb”
Det er ingen tvil om at sommerleiren til Oslo Kajakklubb er et høydepunkt for barna på sommeren, og når gradestokken viser 25 grader, er det perfekt å tilbringe dagene på vannet og på bryggekanten til OKK. Alt i alt, en toppers sommerleir!
Hos Monolitten IL går det unna på Majorstuen! De arrangerer nok en gang en spennende sommerskole med forskjellige aktiviteter. Fokuset ligger på håndball, men utøverne får også prøvd seg i forskjellige konkurranser, leker og øvelser. Det er altså ikke tvil om at aktivitetsgleden blant utøverne er høy.
Thea er en av to ungdomstrenere som står med ansvaret for å arrangere denne ukens sommerskole. Til vanlig bruker hun tiden sin på Norges Idrettshøgskole, men i sommer er hun svært fornøyd med å kunne ha både en så artig, og relevant jobb. I tillegg til å være instruktør på sommerskolen, er hun også trener i klubben. Hun har altså kontroll på sakene, og det merker man fort på deltakerne, som kanskje har lært en ting eller to.
Aleksander (10) har et haukeblikk, og får med seg når en i sommerteamet plukker opp en håndball. Han sår aldri tvil, og ønsker seg ballen med en gang!
- Å, du! Jeg er kjempegod til å ta imot! Jeg går på håndballskole, så jeg er kjempegod til å ta imot, roper Aleksander ut!
Aleksander gjør ingen feil, og er sikker i det han tar imot en lang ball – mye takket være en dyktig trener som Thea kanskje? Det virker ikke bare til å være Aleksander som er god til å både kaste, og ta imot, for når Thea setter i gang stikkball, får sommerteamet virkelig se kastearmene gå til verks. Av den grunn nøler vi også med å være med når vi blir spurt, men etter noe overtalelse slenger vi oss på.
Det går fort, og det er tydelig at vi hadde trengt noen dager på sommerskolen til Monolitten selv. Etter noen runder med stikkball etterlater vi en svært fornøyd gjeng i flerbrukshallen på Majorstuen.
Lokalt på Nordstrand arrangerer Nordstrand IF sin populære paraidrettsuke atter en gang! Som et av få paraidrettstilbud denne sommeren, besøker vi dem allerede første uken av idrettssommeren. Nordstrand IF lover to uker med mye moro og spennende aktiviteter i trygge og forutsigbare rammer for de med utviklingshemming.
Når vi ankommer blir vi varmt tatt imot av Caren, en av gruppelederne på para-aktivitetsskolen. Caren stråler av entusiasme når hun forteller om tilbudet:
- Denne uken er det paraidrettskole for barn og neste uke er det for de litt eldre voksne. Vi prøver ut ulike idretter og i dag har vi prøvd ut kampsport og dans!
Caren forteller videre at barna skal få prøve seg på mye forskjellig, blant annet fotball, håndball, innebandy, friluftsliv og klatring! Med andre ord er programmet tettpakket og tilrettelagt for at alle deltakerne skal få prøve mest mulig på kort tid.
- Målet vårt er at de får prøvd mest mulig forskjellige aktiviteter, slik at de forhåpentligvis finner noe de liker ekstra godt, forteller Caren.
Samtidig vektlegger Caren noe vesentlig, ettersom idrettsskolen på Nordstrand kun er én av få paraidrettstilbud denne sommeren:
- «Vanlige barn» har jo mange aktivitetsskole-tilbud overalt, nesten 500 tror jeg! Samtidig har barn med utviklingshemming kun noen få, og det ønsker vi å gjøre noe med, avslutter Caren.
Vi i sommerteamet er helt enig med Caren og bestemmer oss for å ta en titte på dagens aktiviteter! Mens vi går rundt fra aktivitet til aktivitet, ser vi smilene og hører latteren som fyller Nordstrand Arena. Barna og de unge voksne deltar aktivt og med stor glede i de forskjellige aktivitetene. Nordstrand IFs paraidrettsuke er uten tvil et fantastisk tilbud som skaper mestring, glede og nye vennskap i trygge omgivelser!
Vi er imponert over det vi ser og hører, og gleder oss til å følge med på fortsettelsen. Dette er virkelig et høydepunkt denne sommeren!